Praca i emerytura - Alicja Łazuka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po szkole pracowałam w transporcie, to był odłamek takiego transportu kolejowego. Pracowałam na [ulicy] Okopowej w budynku dyrekcyjnym. Za jakiś czas przeniesiono nas do budynku stacyjnego – tam była stołówka, potem zrobili tam biuro, i przenieśli do tamtego biura. Z biura już poszłam na emeryturę. Poszłam bardzo wcześnie na emeryturę, mając pięćdziesiąt cztery lata, bo miałam lata wypracowane. W jednym roku można było tak pójść na emeryturę mając lata pracy, bez względu na wiek. Na początku, to mi było fajnie, nie musiałam wstawać rano, ale potem, to sobie myślę – kurczę, Marta wyjechała do pracy na Wybrzeże do szpitala, skończyła studia, Elka wyszła za mąż, dzieci ma, mieszka oddzielnie, a my w tym mieszkaniu sami. W związku z tym poszłam do pracy do Zespołu Pieśni i Tańca, i tam pracowałam przez...