Pracowałam w międzymiastowej - Alicja Łazuka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Poszłam do pracy do międzymiastowej [centrali telefonicznej]. W budynku poczty na samej górze. Na Placu Litewskim, po drugiej stronie, tam gdzie jest poczta, to tam są te małe okienka takie, to właśnie tam. Pracowałam tak gdzieś koło dwóch lat. Ale miałam takie nieprzyjemne przejście. Przyszła koleżanka, która obok siedziała przy łącznicy, prosiła mnie, żeby ją zastąpić, bo ona chce iść do toalety. No więc ja wzięłam jej rozmowę na swój sznur i pilnowałam, kiedy ta rozmowa się skończy, bo się pisało minuty, ile każda rozmowa minut trwała. W związku z tym moją koleżankę, która też kiedyś siedziała na łącznicy, poproszono , żeby zastąpiła kontrolę, bo kontrola nas pilnowała. Była tak zwana kontrola, mówiło się tak o tej pani, pilnowała nas. I ona została zwolniona, bo miała jakieś sprawy do załatwienia. I ta moja...