Historia żydowskiego dyrektora przedsiębiorstwa przetwórstwa owocowo-warzywnego z Terespola - Tadeusz Chmielewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To jest też znowu historia nie z tej ziemi. Jak pracowałem w przemyśle terenowym, to byłem tym szefem ekonomicznym. Do zjednoczenia należało przedsiębiorstwo przetwórstwa owocowo-warzywnego w Terespolu. Kiszarnia ogórków i tak dalej. No i w pewnym momencie, dyrektor został zastąpiony Żydem, który przyjechał ze Związku Radzieckiego. Jak wyglądała jego instalacja? Mianowicie, według tego, co mi powtórzono – no bo były bezpośrednie przecież relacje – on sam zatelefonował do komitetu powiatowego i przedstawił się jako Edward Ochab, czyli ówczesny I Sekretarz, i powiedział: „Zgłosi się tam do was taki towarzysz. Przyjechał ze Związku Radzieckiego. Nazywa się tak a tak. Dajcie mu jakieś przedsiębiorstwo”. I tyle. No i, wobec tego – nie wiem, dlaczego akurat padło na tą przetwórnię w Terespolu –...