Spółdzielnia Solidarność - Tadeusz Chmielewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Spółdzielnica Solidarność Spółdzielnia „Solidarność” W 1944 roku Żydzi byli warstwą uprzywilejowaną. Niewątpliwie, to byli obywatele pierwszej kategorii. Masowo się wpisywali, byli członkami Partii. Bardzo wielu było w UB. Co pamiętam? Tam, obok „Społem”, w cukrowni, została zawiązana Spółdzielnia „Solidarność”. Wyłącznie dla Żydów. To była wytwórnia cukierków. No bo cukier był na kartki, na przydziały. A tam dostawali ten cukier dla siebie. Ta spółdzielnia do dzisiaj istnieje. To jest ta „Solidarność”. Ale ci pracownicy nawet nie mają pojęcia, że takie były ich początki. Zupełnie nie wiedzą. A tło powstania było właśnie takie: pomaganie Żydom. Zresztą, ta sama grupa, dostała później przydział octowni do...