Regionalna Komisja Koordynacyjna - Andrzej Sokołowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Spotkałem się z ówczesnym przewodniczącym, Markiem Poniatowskim w podziemiu – to był pierwszy przewodniczący TZR-u. Ja w swoich notatkach mam zapisane, że spotkaliśmy się szóstego kwietnia, ale to musiało być wcześniej, ponieważ ja zawsze, jak sobie notatki robiłem, to wyprzedzałem o kilka dni, żeby ubecja w razie wpadki nie miała dokładnej daty jakiegoś tam spotkania, w związku z tym mam zapisane: 6 kwietnia, ale to mogło być wcześniej, może to był ostatni gdzieś marca czy coś takiego. Spotkaliśmy się z Markiem Poniatowskim i ja po tym spotkaniu doszedłem do wniosku, że TZR nie da rady sobie w organizacji podziemia w regionie, ponieważ nie mają łączności z dużymi zakładami pracy. I wówczas, tydzień czy kilka dni po tym spotkaniu spotkaliśmy się z Kaziem Susłem i podzieliłem się tą informacją. Kazio...