Propozycja od Zbigniewa Bujaka - Andrzej Sokołowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przez jakieś półtora miesiąca byłem tam w Poznaniu i tam dostałem propozycję – Danusia Winiarska przyjechała z Pawłem Frąkiem do Poznania – od Zbyszka Bujaka, by wejść z jawnym nazwiskiem jako członek Krajowej Komisji. Wówczas ja postawiłem takie warunki, [ale] niestety one nie zostały spełnione i ja nie zgodziłem się na to, ponieważ ja nie miałem się gdzie ukrywać. Obawiałem się, że w Lublinie te moje punkty ukrywania się są gdzieś w jakiś sposób namierzone. To nie było takie ukrywanie, że ja tam siedziałem cały czas w mieszkaniu, ja się starałem po prostu chodzić, spacerować, wieczorami spacerowałem. Ja, przypuśćmy, byłem na manifestacji 3 maja [19]82 roku – trzydzieści tysięcy ludzi i ja wśród tych ludzi byłem. Starałem się jakoś tak nie być uwiązany, starałem się być aktywny. Ale wtedy, jak...