Ulica Żmigród przed wojną - Maria Sowa - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tam na Żmigrodzie, dalej poza szkołą to się nic nie działo. Tam był za szkołą jakiś taki duży warsztat samochodowy, pamiętam, jakieś takie wraki samochodów tam stały. Przecież przed wojną nie było tyle samochodów co teraz. To tam jednostki miały, jacyś bogaci ludzie mieli tylko samochody. No i trochę taksówek tych lubelskich... I później dalej to były wszystko domy mieszkalne. Po lewej stronie, w połowie Żmigrodu to były takie duże ogrody, nie wiem do kogo one należały. Natomiast po prawej stronie to był ten warsztat, sklepu żadnego tam nie było na tej ulicy. I kamienice po prostu. Duże, takie stare, czynszowe kamienice secesyjne. Ja wchodziłam na Żmigród od Królewskiej, bo ja mieszkałam wtedy na Miłej, to ja szłam przez ulicę Bernardyńską i wchodziłam od ulicy Królewskiej. Wchodziłam w...