Regionalny Komitet Strajkowy w WSK - Andrzej Sokołowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
U nas zainstalował się również Regionalny Komitet Strajkowy, [którego] przewodniczącym był Norbert Wojciechowski. Ja byłem przeciwny zainstalowaniu się Regionalnego Komitetu Strajkowego, miałem pełną świadomość, że WSK jest zakładem zmilitaryzowanym, jest zakładem, który jest świetnie zorganizowany i po prostu taką miałem nadzieję, że w Polsce gdzieś jeszcze strajkują, że to nie tylko my jesteśmy, że od nas będzie zależało jak najdłuższe utrzymanie się w strajku, a w związku z tym, że jeżeli będzie Regionalny Komitet Strajkowy w WSK, to władze będą chciały rozbić w pierwszej kolejności ten Regionalny Komitet Strajkowy. Wiedziałem, że ten Regionalny nam niewiele pomoże jako WSK. Myśmy nie dopuszczali do siebie, żeby nami ktoś tam rządził, bo myśmy znali zakład, a ci ludzie,...