Mieszkanie przy ulicy Staszica i jego okolice - Ryta Załuska-Kosior - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tam gdzie myśmy na Staszica mieszkali to właścicielem był pan Ignacy Domański. I tam również mieszkał Ludwig Hartwig, ten słynny fotograf. On tam mieszkał, tylko on mieszkał w innej klatce schodowej. Stamtąd nie za wiele pamiętam. Pamiętam tylko, że nasze mieszkanie było nad piekarnią, było na parterze a w suterynie była piekarnia. Ja zawczasu strasznie bałam się piekarzy. Nie wiem dlaczego. Jak mnie czasami mama po coś wysyłała do drugiego pokoju, bo ja mała byłam, to ja musiałam wziąć stołeczek pod pachę, bo ja nie dostawałam do kontaktu, to szłam, przełamywałam się, szłam, na ten stołeczek szybko stawałam, zapalałam światło, ale uciekałam stamtąd jak zobaczyłam na podwórku te białe fartuchy, te czapki takie, to nie wiem dlaczego ja się ich bałam....