Kazimierz Braun - Jerzy Starnawski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kazimierza Brauna pamiętam jako studenta w Uniwersytecie Poznańskim. Kiedyś była wymiana wizyt między polonistyką poznańską i polonistyką KUL-owską i w czasie tej wymiany wizyt zebranie towarzyskie, ale poprzednio był w ramach tego pobytu w Poznaniu występ deklamatorski Kazimierza Brauna jako studenta. Potem był wieczór towarzyski, siedzimy sobie wszyscy i ponieważ ja czasem miałem takie różne popisy, raczej dowcipkujące, więc studenci lubelscy naciągali mnie, żebym ja wystąpił z czymś, a ja powiedziałem wtedy tak: „Proszę państwa, Syrokomla poproszony w 1860 roku do improwizowania w Kownie powiedział: «Nie mogę występować w tym miejscu, w którym Adam pieśń polską wylewa», więc ja nie mogę popisywać się tutaj w sali, w której występował pan Braun”. Tak się wykręciłem od...