Los elit lubelskich w czasie wojny - Jerzy Starnawski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Gdy idzie o całą wierchowkę – biskupi obaj zostali zaaresztowani i znaczna część kapituły i wyższego kleru, niewielu z nich przeżyło wojnę. Biskup Goral nie przeżył, biskup Fulman przeżył, ale jako zesłaniec. Wojewoda lubelski został zabrany do gestapo i nie wrócił, generał Smorawiński w Katyniu zginął, kurator popełnił samobójstwo, gdy zobaczył, co się dzieje. Tak wyglądały straty wierchowki lubelskiej. Prezesi sądów apelacyjnego i okręgowego zostali rozstrzelani – to był ten słynny rozstrzał w wigilię Bożego Narodzenia [19]39 roku – dziesiątka taka: dwaj prezesi sądów, dwaj dyrektorzy szkół, dwaj profesorowie KUL-u, dwaj adwokaci, dwaj starostowie. Na wiosnę [19]39 roku prezydent miasta Liszkowski nie zachował się ładnie, miał bardzo dramatyczną rozmowę z generałem Smorawińskim i powiedział...