Początki Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego - Jerzy Starnawski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Lublin był w momencie odzyskania niepodległości przez Polskę siódmym co do wielkości miastem. Warszawa, Łódź, Lwów, Kraków, Poznań, Wilno, Lublin – taka była kolejność. Zmieniło się to przy końcu dwudziestolecia międzywojennego, miasta przemysłowe wyprzedziły Lublin. To miejsce siódme w Polsce w pewnych sprawach istotnie czuło się, a w innych nie. We wszystkich większych [miastach] – z wyjątkiem Łodzi, która była osadą fabryczną – były uniwersytety. Tylko Lwów i Kraków istniały przed I wojną światową, w czasie I wojny światowej Niemcy propagandowo utworzyli polski uniwersytet w Warszawie, wtedy kiedy była okupacja niemiecka w pierwszej fazie wojny, zresztą Uniwersytet Warszawski to powstał z grobu, dlatego że zorganizowane życie naukowe istniało w Warszawie [już] przedtem. Natomiast jak...