Losy wojenne - Jerzy Starnawski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po maturze na podstawie zarządzeń istniejących od [19]38 roku, zaczynał się dla ludzi z cenzusem wiek poborowy, nie było odroczeń, czyli stawałem się wojskowym rezerwistą. Zaczęło się od obozu pracy w czasie wakacji [19]39 roku, bo to obowiązywało przed pójściem do podchorążówki i byłem na tak zwanym trzecim turnusie w Osowcu koło Grajewa – dowództwo batalionu było w Osowcu, kompania stała w Goniądzu. Tam zastała mnie wojna. Do 7 września byliśmy jeszcze w tym obozie pracy. 7 września zostaliśmy ewakuowani do Białegostoku, najpierw do takiej wojskowej komendy i stamtąd nas przydzielili na Kurs Dywizyjny Podchorążych Rezerwy Piechoty przy 19 Dywizji w Lidzie. Z tą dywizją wymaszerowaliśmy 17 września, w historycznym dniu wkroczenia Sowietów w granice Polski. Brałem udział...