Bobry na Wrotkowie - Marek Kalamon - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na Wrotkowie walczymy z bobrami - oczywiście zgodnie z przepisami, bo to są zwierzęta pod ochroną. Bobry nam budują tamy, obgryzają drzewa, blokują kanały odpływowe, bo tam nie ma kanalizacji, to woda się cofa i zalewa teren pompowni. Ale niestety przegraliśmy wojnę bobrami. Nie dały się tak łatwo wykurzyć - co myśmy im te tamy rozbili, to one budowały nowe i zostały tamy, bobry sobie na razie funkcjonują. Chyba trzeba będzie je wyłapać, oczywiście pod nadzorem ochrony środowiska. Mamy pisma na działalność tego typu. Zresztą ostatnio nawet przyszło pismo co w tym względzie udało się zrobić. Musieliśmy odpisać, że nic się nie udało zrobić. Jest tam dzikie ptactwo, pomijając już jakieś sarny, zające. Tam jest taki teren, taka enklawa na tym ujęciu. Jest mokro, żeby do naszych studni dojechać, to...