Z przedmiotów znalezionych w kanałach zrobiliśmy wystawę - Marek Kalamon - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jedna z koleżanek zajmowała się właśnie tymi tematami i zaczęła gromadzić różne takie bibeloty, monety, żetony, jakie podczas czyszczenia kanałów sanitarnych znajdowano. Resztki amunicji, karabiny, resztki jakichś tam pocisków. Specjalne gabloty zostały zamówione i w tych gablotach jest to składowane. Oczywiście jest ta rura nasza słynna, i są ryciny wodociągu staropolskiego - jak wyglądał rurmus, jak beczka wyglądała, z której czerpano wodę, jak w ogóle Lublin w tamtym okresie wyglądał, z tym stawem wielkim przed murami miasta. Budowa wodociągu staropolskiego była dużym wyzwaniem, bo to była jedna z większych inwestycji, pomijając mury miejskie. Bo mury miejskie były wcześniej, dopiero później wodociąg lubelski, ten staropolski - to było duże obciążenie i bardzo duży wysiłek,...