Studzienka na PKS-ie - Marek Kalamon - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To jest jedna ze studni, która była za czasów pana Weisblatta wybudowana i ona tam do tej pory funkcjonuje. Obecnie przechodziła jakiś lifting, bo była trochę zapomniana. Mam nadzieję, że ta studnia zostanie uruchomiona, że będzie można z niej wodę pić. Nie wiem jakie są plany, ale dobrze by było, żeby ożywić tą studnię, która jest jakimś tam elementem historii MPWiK-u. Takich obiektów mało jest w Lublinie poweisblattowskich, oprócz oczywiście fragmentu na Piłsudskiego, bo części biurowca zewnętrzne, to są pozostałości po dawnej kotłowni par, tam te pompy parowe były. I te elementy się ostały, jedyne elementy z tej weisblattowskiej [sieci]. Ubolewam, że te pompy parowe, te kotły parowe zostały zniszczone, bo byłby naprawdę bardzo ciekawy eksponat muzealny....