Różne metody wymiany sieci wodociągowej - Marek Kalamon - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[W pewnym momencie] wodociągi niejako defunkcjonowały, ale pewnie miasto im dopłacało - no, nie było możliwości, żeby dało się utrzymać taką firmę bez dotacji. Teraz dotacji żadnych nie otrzymujemy, wszystko jest na własnym rozrachunku. Wszystko wygospodarowane z wody i ze ścieków. Przecież mamy jeszcze w dzierżawie skład odpadów w Rokitnie, mamy różne wynajmy samochodów specjalistycznych, kamerowanie sieci kanalizacyjnej, naprawy kanałów sanitarnych metodami bezwykopowymi - czyli specjalne rękawy się wtłacza do rur starych, które jakby te rury od nowa naprawiały. I to powoduje duże oszczędności dla firmy i dla miasta. Pasu drogowego zajmować nie trzeba, kierowców się nie denerwuje, bo taka naprawa trwa dwie, trzy doby praktycznie, ale nie dwa miesiące, jak się rozkopie całą...