Czy musimy uzdatniać wodę? - Marek Kalamon - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Czy w ogóle musimy wodę uzdatniać? Są trzy aspekty uzdatniania wody - aspekt zdrowotny, aspekt gospodarczy i aspekt technologiczny. Jeżeli byśmy brali pod uwagę tylko aspekt zdrowotny, no to wodociągi mogłyby pozamykać „Sławinek" uzdatnialny i na „Centralnej", ponieważ Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza picie wody o zawartości żelaza do pięciu miligramów, a manganu do zero pół miligrama. Nasza woda, surowa, zbiorcza na „Sławinku" jest około półtora miligrama, na Centralnej około jednego miligrama, więc jeżeli chodzi o zdrowotność nie ma przeciwwskazań. No, ale jest też ten aspekt gospodarczy. Koleżanka na przykład uprała by sobie piękną bluzkę, białą, w takiej wodzie pięć miligramów, załóżmy, nawet jeden miligram. Namoczyłaby sobie w proszku, uprała, zamoczyła, wyszłaby...