Jakość wody w Lublinie - Marek Kalamon - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Lublin oparty jest tylko i wyłącznie na zaopatrzeniu ze studni głębinowych, czyli na wodzie głębinowej. Dlatego nasze wody są bardzo dobrej jakości, porównywalne jakościowo z wodami mineralnymi, chociaż nie możemy niestety powiedzieć, że w kranie płynie woda mineralna. No niestety płynie kranówka. To jest troszkę tak obelżywe dla naszej wody, ale są inne też parametry, które świadczyłyby, że możemy nazwać tą wodę w kranie wodą mineralną. Ale to nie przeszkadza, żeby tę wodę pić bezpośrednio z kranu, nieprzegotowaną, ponieważ woda nasza zawiera dużo wapnia, dużo magnezu. Są to pierwiastki, tak zwane, życia, które są potrzebne - wapń kośćcowi, i dla serca, magnez też dla serca, dla układu krwionośnego. Dlatego popieramy picie wody z kranu. Nie popieramy montowania jakichś filtrów na kranach....