Budowa kanalizacji - Marek Kalamon - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Była woda, były i ścieki, bo wodociąg weisblattowski miał jedyny minus - nie miał kanalizacji, więc woda dalej spływała rynsztokami do rzeki. I dopiero w 1923 roku Amerykanie udzielają Lublinowi pożyczki. Nie tylko Lublinowi, to było parę miast w Polsce, między innymi Radom, Kielce, Otwock - na rozbudowę właśnie infrastruktury komunalnej. I w tym okresie wybudowano „Centralną" i ujęcie na Wrotkowie. Tutaj trzeba zaznaczyć, że powstała w Lublinie pierwsza oczyszczalnia ścieków - na Kalinie. To już jest też obiekt historyczny, właściwie już go nawet nie ma. W tym miejscu jest tylko miejsce na park miejski. Prawdopodobnie ma tam powstać park. Z tych elementów, które jeszcze się uchowały z tych pierwszych etapów napływu ścieków, to jest punkt zlewny, który został zbudowany na bazie krat. Tam były kraty...