Profesorowie byli przedwojenni - Barbara Jurkiewicz-Zwoniarska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Na polonistyce] profesorowie byli przedwojenni. Pani profesor Janina Garbaczowska była specem od literatury. Pani profesor Linde od gramatyki, też przedwojenna postać. Jak pracowałam w radiu, to przez te pół roku do zrobienia magisterium musiałam się ukrywać, ponieważ pani profesor Garbaczowska gnębiła dziennikarzy radiowych, nie znosiła ich Ale słyszałam od koleżanek że ona poznała mnie gdzieś po głosie w radiu. Wtedy nie było wyboru, jak się słuchało radia, to albo ogólnopolskie, albo lokalne, czyli Lublin. Ja już wtedy nie dawałam nazwiska, ale dawałam głos i gdzieś mnie usłyszała. Pracę magisterską zjechała mi strasznie. Zresztą miała rację, bo ja pisałam tą pracę jedną ręką, mając tu już etat i ucząc się mojego nowego, przyszłego zawodu. Więc praca nie była rewelacyjna, to to trzeba jej...