Uczyłem z nauczycielami, którzy mnie uczyli - Tadeusz Kliczka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pracowałem potem z nauczycielami, których nazwiska [wymieniałem] wcześniej. Przyjęli mnie do grona, choć miałem ogromne opory, jak tu się do nich tu odzywać. Ciągle mówiłem: panie profesorze. Poczułem się tak, jakbym był odmłodzony troszeczkę, jak uczeń, to znaczy z dużą pokorą i w ogromnym stresie, bo musiałem jakoś zachować. Czasami przed panią dyrektor Lipską musiałem stanąć na baczność, to nie było takie łatwe. Wielu rzeczy nauczył mnie pan Bijas, podglądałem nawet jego wykłady, był świetnym nauczycielem. Tak, że uczyłem z tymi nauczycielami, którzy uczyli mnie. Zetknąłem się z panem Baranowskim, pana Zwolakiewicza już nie było, ale z panią dyrektor Lipską, panią Taczanowską, panią Krawczyńską, panią Dziewulską, panią Gzellą, która uczyła mnie francuskiego. Pani...