Tadeusz Mysłowski to był taki wodzirej klasy - Tadeusz Kliczka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tadeusz Mysłowski to był bardzo zdolny człowiek. Zdolny i pracowity. Bardzo pracowity. On nie to, że nie lubił przedmiotów ogólnych, ale jemu brakowało na te przedmioty czasu. Był szalenie pracowity. Nawet nocami chodził na plenery, bo chciał namalować miasto, jak wygląda noc w mieście. Ja mu, mówiąc szczerze, zazdrościłem tego wigoru, tej siły, bo naprawdę to był tytan pracy. Tytan pracy i bardzo zdolny. Rysunki miał wspaniałe. Jeżeli był model do rysunku, to on pracował rzeczywiście w pocie czoła, był jak natchniony. On żył tym. On tę pracę wykonywał świetnie. Potem dostał się na Akademię Sztuk Pięknych, chyba z wyróżnieniem. Był wybitnie wesołym człowiekiem, fizycznie bardzo [sprawny], był taki wyćwiczony. Podziwiałem go, bo podnosił ciężary, brał sztangę 100 kilo. Pamiętam jego obrazki,...