Ulica Grodzka w Lublinie - Tadeusz Kliczka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Idąc tu, przez Stare Miasto, patrzę i myślę, że gdyby domy potrafiły mówić, to by opowiadały, kto tu bywał, kto wchodził. [Mówiłyby] o tej historii, o tych ludziach, którzy tu mieszkali. Prowadzę takie kursy organizowane przez pana Śladeckiego, który prowadzi [Stowarzyszenie] Wspólnota Polska, takie wakacyjne wyjazdowe kursy dla młodzieży litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, a nawet z Armenii. I jak wchodzę z nimi na Stare Miasto, [widzę], że oni już nie rozumieją tej historii, to jest nowe pokolenie. Ale ja im mówię, że to jest właśnie miasto, które przeżyło gehennę. Gdzie 70% ludzi z tego miasta zginęło na Majdanku. Tak, że można powiedzieć, że każdy kamień pamięta jakąś historię, że te kamienie mówią, tylko trzeba umieć to odczytać. Ojciec mi opowiadał, że przyjeżdżał tu powozem z Żydówkami, które handlowały. Właśnie...