Wyszehrad - Zbigniew Janas - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Potem, taką [inicjatywą] o największej wadze politycznej było wymyślenie „Wyszehradu”. Ja mówię, że to wymyślenie „Wyszehradu”, bo to się oczywiście przypadkiem w Wyszehradzie stało. To było umówione na szczeblu politycznym. Tak naprawdę „Wyszehrad”, co na szczęście jest udokumentowane, chociaż większość ludzi o tym nie wie, podpisał Jan Krzysztof Bielecki. Był tam, bo tam byli ówcześni premierzy. Natomiast sam pomysł „Wyszehradu”, powstał najpierw nieformalnie. Poleciałem do Pragi z Bronkiem Geremkiem, który był wtedy przewodniczącym komisji spraw zagranicznych w Sejmie, na formalne spotkania polityczne. I najpierw spotkaliśmy się z Irką Dientsbirem w Pradze. Mieliśmy tam jeszcze inne, różne spotkania. A na końcu mieliśmy spotkanie na zamku u Waszka Havla, poszliśmy tam...