Festiwal Niezależnej Sztuki Czechosłowacji w 1989 roku - Zbigniew Janas - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Cały czas myślimy, co zrobić. Jak tu nie dać o tych Czechach i Słowakach zapomnieć. I chłopaki z Wrocławia wymyślili wielki festiwal kultury czeskiej i słowackiej w Polsce. Wielki, [festiwal] kultury niezależnej. Robiliśmy to wspólnie, tutaj w Warszawie część rzeczy też przygotowywaliśmy. Część robiliśmy równolegle, na przykład wystawy i różne imprezy z tym związane. Ale wiadomo było, że głównie z Pragi przyjadą do Wrocławia, bo to najłatwiej. Nie przewidzieliśmy tylko jednego: że mimo „zamurowanej” [granicy] to będzie taka masa ludzi, że przyjedzie ich tyle! Tylu młodych ludzi z plecakami. Wrocław w tym czasie stał się właściwie „stolicą” Czechosłowacji. Co ciekawe, ponieważ ich zatrzymywali, oni przyjeżdżali bezwizowo przez Niemcy Wschodnie. Ale przyjechało ich tyle, że zaczął się problem od drugiej...