Siła bezsilnych - Zbigniew Janas - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Z mojego punktu widzenia, to o tych spotkaniach ja się dowiedziałem dopiero, jak zacząłem współpracować z KOR-em, kiedy już dostawałem książki i, oczywiście, kiedy dostaliśmy ze Zbyszkiem „Krytykę”, w której były eseje ludzi z „Karty 77”. Przede wszystkim Waszka Havla [Vaclav Havel] „Siła bezsilnych” i „Równoległa Polis”, nie pamiętam, kto to napisał, ale też jeden z tych dysydentów z „Karty77”. To były rzeczy, które nami wstrząsnęły. Tak naprawdę, to one nas ze Zbyszkiem umocniły w tym, że warto się angażować. Nawet, jeśli to mają być proste rzeczy. Dlatego, że „Siła bezsilnych” mówiła tak, że na początku niczego nie widzisz. Są pojedyncze osoby, które się angażują. Czasami się angażują w rzeczy, które właściwie nie są wielkimi rzeczami. Bo nie mają na to siły, nie mają na to ludzi....