Zobaczyłam Majdanek przez okno dachu z 6 piętra - Janina Kozak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Majdanka, strach „Zobaczyłam Majdanek przez okno dachu z 6 piętra” Bożnica żydowska była tutaj gdzie targ jest, gdzie PKS, ale ja tej bożnicy to nie pamiętam. Tą bożnicę rozebrali. Była też bożnica na Króla Leszczyńskiego, tu jak teraz stadion jest w tym miejscu, która też została rozebrana. To właśnie wtedy jak tych Żydów na Majdanek zabrali, to prowadzili ich właśnie z Majdanka przez ulicę Wieniawską na Króla Leszczyńskiego tam na te roboty. Ja sama tak nawet widziałam, to tak czwórkami szli w tych pasiakach, a jak wracali to już tak, albo drudzy prowadzili, albo za ręce i za nogi tak ciągnęli tych Żydów, i tak nie wiem jak daleko oni doszli, czy w ogóle doszli do tego Majdanka, bo tak byli wycieńczeni i...