Losy polsko-żydowskiego małżeństwa Modrzejewskich i ich dzieci - Lucjan Ważny - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pan Modrzejewski był przed wojną dyrektorem gazowni w Lublinie. Zakochał się w Żydówce i ożenił się z nią. Jakie było jej żydowskie nazwisko, tego ja nie wiem. Ale znałem ją bardzo dobrze, bo się nawet z nią przyjaźniłem, z panią Modrzejewską. To było potwornie kochające się małżeństwo. Rodzina Modrzejewskich zgodziła się, nie robili problemów. Ale problemy robili Żydzi. I wykluczyli ją z kolonii, czy jak to się nazywa, z zespołu żydowskiego tu w Lublinie. Być może, że ona przyjęła katolicyzm, tego ja nie pamiętam i tego nie wiem. Podobno była bardzo piękna. Wtedy, kiedy ja ją poznałem, to już taka piękna nie była, bo to już była starsza pani, ale rysy były u niej takie przyjemne, szlachetne. I pan Modrzejewski zmarł już w czasie okupacji. A ona była chroniona przez rodzinę Orłowskich. Wyrobili jej dokumenty pełne,...