Udział w walkach na przedmieściach Berlina - Lucjan Ważny - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To było coś, nie tylko dlatego, że to była wojna, tylko dlatego, że to była wojna zwycięska. Że w historii nie było nigdy takiej sytuacji, żeby żołnierz polski był w Berlinie. To się zdarzyło w tysiącleciu po raz pierwszy. Po bardzo ciężkiej wojnie. Brałem udział w tych walkach o Berlin, nie w samym centrum Berlina, tylko na jego przedmieściach, bo w centrum zdobywali Rosjanie. Tam 1 dywizja tylko szła, a mój batalion był na przedmieściach Berlina. Ale nie o samych walkach będę mówił, bo tego nie wspominam dobrze. Bo cóż tu wspominać? O tym jak ludzie ginęli? Jak człowiek się bał? Nie ma człowieka, który się nie bał. Ale dziwi mnie jedno. Że w Polsce tego się nie obchodzi. To jestem zdumiony. Przecież takiego zwycięstwa w historii Polski, od czasów piastowskich nie było. Tylko kiedy groziła nam zagłada,...