Warszawa to była tylko kupa gruzów - Lucjan Ważny - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Warszawy „Warszawa to była tylko kupa gruzów” Warszawy właściwie nie było. To była tylko kupa gruzów. Smród spalenizny i ta przerażająca pustka. Ani wróbla, ani kota, ani psa. Nie było nic w Warszawie. Kupy gruzów. Jak ja tam wszedłem do Warszawy, to były walki, ale nic nadzwyczajnego w takich walkach nie było. Bo Niemcy uciekli. Po prostu uciekli. Ale jak zobaczyłem tę Warszawę, to pomyślałem sobie jedno, i to co powiem teraz nie jest uważane za patriotyczne… Bo żołnierz czyli powstaniec, to był najlepszy żołnierz i bohaterski żołnierz. Ale ci, którzy wywołali powstanie, to powinni stanąć przed sądem. Zniszczyli niepotrzebnie całe miasto. A o co walczyli powstańcy? Oni opowiadają teraz, że...