Nauczyciele z gimnazjum i liceum - Lucjan Ważny - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja byłem fanem historii i miałem świetnych profesorów. Ja miałem szczęście ogromne do profesorów, do nauczycieli. I w Żółkiewce przecież byli ci nauczyciele, którzy mi dali bardzo dużo. W Żółkiewce zacząłem się uczyć niemieckiego, już wtedy, w szkole powszechnej. W liceum była już historia kościoła, a ja byłem z historii mocny bardzo. I jak ksiądz zaczął mówić o pewnym etapie, to ja przypomniałem mu, głupio zresztą, bo nie powinienem mu tego robić, historię Borgiów i Aleksandra VI, słynnego papieża, który miał syna Cezarego i córkę Lukrecję Borgię, największych trucicieli w historii Włoch. Więc ja palce wziąłem do góry i powiedziałem księdzu: „Czy ksiądz słyszał o tym Aleksandrze VI, który miał syna i ten...”. Delikatnie to powiedziałem. On się wściekł i...