Jarmarki odbywały się w każdy poniedziałek - Lucjan Ważny - fragment relacji świadka historii [TEKST]
jarmark, targ, łowienie ryb „Jarmarki odbywały się w każdy poniedziałek” Jarmarki to było coś niesamowitego. Były ogromnie malownicze, bo przecież to się zjeżdżali handlowcy różni z całego powiatu chyba wtedy. Wszystko tam było na tych kramach. Wszystkie ubiory i spódnice, sukienki, buty, trzewiki takie sznurowane wysoko. Teraz już nikt takich nie ma. Sznurowane do pół łydki. Tak. Niektóre dziewczyny ze wsi tak szanowały te buty, że szły piechotą do Żółkiewki, a w Żółkiewce dopiero zakładały sobie trzewiczki. No bo trzewiczki to było coś drogiego. Na tych straganach to było co pani tylko chciała. Poza tym były wszystkie takie rzeczy, tam nici, igły, wszystko co było potrzebne do takiego użytku domowego....