Wybuch II wojny światowej - Zygmunt Koter - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To był stały temat, przewijał się w rozmowach, było wtedy sławetne wystąpienie ministra Becka w sejmie. [Były] zbiórki na fundusz obronny jakiś, nie pamiętam nazwy. [Były] afisze – „Silni, zwarci, gotowi”, „Nie oddamy [nawet] guzika”, tak że ta atmosfera przedwojenna dawała się odczuć. Bombardowanie lotniska w Białej Podlaskiej przez Luftwaffe [miało miejsce] o godzinie siódmej rano. Siedziałem przy robocie i myślałem, że to są ćwiczenia, bo tam często były. Pojechałem na dokończenie operatu do Serpelic, gdzie o dwunastej w szkole przez radio dowiedziałem się, że rozpoczęła się wojna. Rozpoczęła się agresja wojsk niemieckich na Polskę. 9 września przyjechałem motocyklem – miałem motocykl – do Lublina. Wtedy był...