Obóz Narodowo-Radykalny i Związek Akademicki Młodzież Wszechpolska w przedwojennej Polsce - Zygmunt Koter - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To były silne organizacje, tam podstawowym działaczem był Bolesław Piasecki, oni wydawali czasopisma. To jest odłam endecji, genealogicznie Dmowski. Zresztą to dotychczas jest i teraz coraz bardziej głośno [na ten temat], oni mają ideologię Polska od morza do morza. I antysemityzm. Ich insygnia to mieczyk Chrobrego. Piaseckiemu po wojnie syna zamordowali i nie znaleziono sprawców dotychczas. To był główny ideolog tego młodego ruchu narodowo-radykalnego. [Odbywało się] demolowanie stoisk żydowskich na targach, żeby Żydzi nie handlowali, żeby u Żydów się nie kupowało. To też jest teraz przecież, tylko w mniejszym nasileniu, jest antysemityzm. Część społeczeństwa przyjmowała to zawsze, ale większość nie interesowała się tym. W jakiejś miejscowości był najazd...