Życie w Lublinie pod okupacją niemiecką - Zygmunt Koter - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na ulicy Spokojnej był nowy budynek, wybudowany w 1937 roku, naprzeciwko obecnego urzędu wojewódzkiego. Drugie piętro w budynku PZUW było wynajmowane dla urzędu skarbowego. Przy tym budynku była przybudówka na mieszkanie służbowe dla ówczesnego dyrektora inspektoratu wojewódzkiego, pana inżyniera Tadeusza Muśnickiego. W PZUW pracowałem przez cały okres wojenny aż do wkroczenia wojsk radzieckich w lipcu 1944 roku. Kolega z pracy zaproponował mi stancję w domku jednorodzinnym, którego właściciel nazywał się Kocuk. On zajmował jedną kondygnację, a państwo Matulewiczowie drugą. To było małżeństwo z synem, pochodzili z Wileńszczyzny. Pan Matulewicz pracował w PZUW, był niejako moim mentorem, był fachowcem od szacowania...