Życie towarzyskie, życie kawiarniane - Małgorzata Bielecka-Hołda - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Hades ten w Centrum kultury to też był [klub] studencki, ale bardzo dawno temu i jakoś tak niedługo. W Hadesie jeszcze za Wacka [organizowaliśmy] nasze gale, ale ja inaczej życie towarzyskie sobie wyobrażam niż w Hadesie czy w Szerokiej. Lubię czasem tam pójść, jak się coś dzieje, ale generalnie nie. Ale jak nasze gale były tam, w Hadesie, robione, to one były naprawdę fajne. To się wtedy nazywało Bal Przyjaciół Gazety i myśmy, owszem, zapraszali przedsiębiorców, bo zależało na tym naszym kolegom od ogłoszeń, od reklam, ale głównie to byli ludzie z tego towarzystwa jeszcze sprzed lat, jeszcze głównie z podziemia. To było fajne towarzystwo. Ze studenckiego życia [kawiarnianego] to przede wszystkim ta Chatka Żaka. Tam było naprawdę fantastycznie, tam było cudownie. Potem, jak już...