Dostałem nakaz pracy - Tadeusz Michalik - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dostałem nakaz pracy do Rejonu Eksploatacji Zarządu Drogowego, który mieścił się na Wieniawskiej. A później przekształcono to wszystko na Rejon Eksploatacji Dróg Publicznych, Wojewódzki Zarząd Dróg Publicznych i później Krajowy Zarząd Dróg Publicznych. I w końcu Wojewódzki Rejon Eksploatacji Dróg Publicznych. Zacząłem pracować, to przenieśli się na Fabryczną, w tym miejscu, gdzie teraz wjeżdżając w Fabryczną po prawej stronie ten dom był wyburzony jeden. I za tym domem były skarpy, bo teraz wszystko wyrównali ten teren. I tam był takie baraki, można powiedzieć, domki dwa i baraki, i tam się przeniosło właśnie to przedsiębiorstwo. I stamtąd ja jako młody, no cóż dostałem skierowanie na most w Niedrzwicy Dużej. Przy tym moście uczyłem się. Potem stamtąd droga Wronów - Poniatowa, to już...