Rury Jezuickie były jak wieś - Tadeusz Michalik - fragment relacji świadka historii [TEKST]
No cóż, Rury Jezuicie, to znów jak wieś. Głęboka, to polna droga i Gliniana. Tam już domy stały, i dalej była cegielnia, a resztę nic. Po lewej stronie przecież ten dom, co murowany jest, ulica Plażowa i te domy, to dalej co Kwiecień mieszkał, później Hetman, to tam wszystko gospodarze. Na rogu Glinianej, to mieszkał Racki, taki gospodarz. A przed nim Dynikowski, i u tego Dynikowskiego, żeśmy zamieszkali. Tam była izdebka taka mała, że w zimie, to łóżko stało przy ścianie, no to przymarzła pierzyna. Dalej idąc wzdłuż tych Rur Jezuickich, to jak mówię, sami gospodarze, jedynie tylko co po prawej stronie te domki rodzinne. Tam Słoneczna i te inne, to już były zabudowane. A tutaj wzdłuż, to sami gospodarze. Tak samo dwór był Michalewskiego, i dochodziło się do kolejki wąskotorowej. Ona ciągnęła się, szlak jej...