Przenieśliśmy się na Rury Jezuickie - Tadeusz Michalik - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Później przenieśliśmy się, to już było w 1940, czy koniec 1941, czy w 1942 przenieśliśmy się na Rury Jezuickie. Ulice Rury Jezuickie, to było w tym miejscu jak skręca się w tej chwili na Glinianą. Gliniana widocznie wzięła nazwę, od tego, że na końcu ulicy była cegielnia. A Głęboka, no to była normalnie polna droga, szła w siną dal. Na rogu Głębokiej i Narutowicza, gdzie w tej chwili jest ten budynek, tam zdaje się piwiarnia czy apteka w tym budynku jest, no to tutaj była kuźnia. I nawet jeszcze drzewo zostało. W tej kuźni był kowal Gałecki. My mieszkaliśmy u gospodarza Dynikowskiego. Była Nowa droga, dawniej nazywano Nowa Droga. Tu był dwór Michalewskiego, co w tej chwili jest Politechnika. A to był dwór i ten cały ogród. Tu dalej zaraz też znów kowal był. Od Narutowicza już w kierunku Rury Jezuickiej, no to...