Antysemityzm we współczesnej Polsce - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[W czasie mojego pobytu tutaj] ja nie czułam antysemityzmu. Ja sobie nie wyobrażam, że mogę to odczuwać, bo ja jestem nieznana osoba. Chodzę tak, wyglądam mniej więcej jak inni. Nie miałam okazji odczuć tego. Ja byłam na kilku spotkaniach, nie spotkaniach, ale to były takie występy, no na przykład byłam w kościołach. Jak na przykład byłam w zeszłym tygodniu na takim spotkaniu i ja nie odniosłam żadnego specjalnego… Ja wiem o Lublinie, ja wiedziałam o Lublinie, że to jest katolickie miasto. Jest katolicki uniwersytet. Ja wiem, że te powstania były raczej jak gdyby odruchem oporu, może ja się mylę, gdzie podłoże było katolickie, a nie powiedzmy robotnicze, marksistowskie, jakaś tam walka warstw. To jest dla mnie… nie, że nowe, słyszałam o tym, ale to jest dla mnie nowe. Ja myślę, że Lublin pod tym...