Wrażenia z pobytu w Lublinie - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja nie byłam w Lublinie od czterdziestego szóstego roku, ale ja jestem z Polski, sprzed wielu laty. I ja mieszkam w Izraelu i większość tamtych osiedli to są osiedla nowe, z dziewiętnastego wieku najwcześniej, nie mówiąc o starożytnej historii. Tel Awiw jest cały teraźniejszością właściwie. Mimo, że ma stare budynki. Ale Lublin jest wielowarstwowy. I Lublin na szczęście nie został zniszczony. I jego dzielnice są, część odnowiona, część nie, ale to wszystko tchnie historią, to wszystko tchnie autentycznością. Bo, powiedzmy, macie piękne odbudowane na nowo domy, które niestety zostały zniszczone w czasie wojny i to wygląda dokładnie tak samo. Ale Lublin, to ja wiem, że Lublin jest autentyczny. Tak że o ile ja mogłam chodzić tu po ulicach i po bruku, który nie jest zawsze bardzo łatwy do przejścia, ja jestem...