Wolontariat w Ośrodku Brama Grodzka - Teatr NN - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
pamięć Wolontariat w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN” Ja jestem w Lublinie trzy tygodnie. Zostaję jeszcze kilka dni. Ja właściwie prosiłam, kiedy byłam tutaj na zjeździe w Lublinie w lecie, w lipcu, przed moim wyjazdem zaproponowałam, a właściwie zwróciłam się tutaj z prośbą, jeżeli mogę w czymś pomóc, ja bym bardzo chętnie to zrobiła. Ponieważ byłam pod wielkim wrażeniem tej Waszej czynności tutaj w Bramie Grodzkiej, o której właściwie przedtem nie wiedziałam prawie nic. I to zrobiło na mnie tak wielkie wrażenie, ponieważ to się łączy również z moim podejściem obecnym do zachowania pamięci, do właściwie odkrycia rzeczy dawno zapomnianych, bo narodu żydowskiego i ludności tutejszej już...