Trudne wspomnienia - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Gdybyś spytał moich przyjaciół, czy moich krewnych, co oni wiedzą o moim okresie wojny, to bardzo mało. Bardzo mało. Nie było potrzeby mówić. O złych rzeczach ludzie nie mówią. Ale jak się zaczyna już rozmawiać, to wtedy wszystko znowu wypływa na wierzch. Ja poza relacją, którą dałam w Jad Waszem, i to też po zgonie mojej siostry, to tak myślałam, że może ja też powinnam coś powiedzieć. Ale ja nie czuję ani potrzeby własnej dla siebie, ani nikomu innemu, włącznie z moją rodziną, dzielić się z nimi tym, co ja przeszłam. Po co? Ja myślę, że powinna być dokumentacja. Ale opowiadać? Po co? Moja siostra przekazała swoją relację w Polsce, dla Fundacji Spielberga. Oni byli w Polsce, oni ją nagrali. Ona mi później przysłała takie dwie duże kasety, tak. To ja...