Wyjazd do Izraela w 1950 roku - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak ja przyjechałam do Łodzi, to poszłam do organizacji syjonistycznej młodzieżowej. I ja chodziłam tam regularnie, przez dwa lata, jak długo były możliwe czynności organizacji syjonistycznych. To był czterdziesty siódmy, czterdziesty ósmy rok, nawet trochę czterdziestego dziewiątego. I wtedy się uczyłam, sama przygotowałam się do małej matury. Zrobiłam małą maturę w ciągu jednego roku. Poszłam do liceum, do normalnej szkoły średniej i zrobiłam maturę normalną. Tak że ja miałam dobry okres. I ja wiedziałam, że my wyjedziemy do Izraela. Przygotowałam się do tego. I to wszystko. To znaczy w Łodzi żyłam prawie normalnym życiem, bo byłam z rodzicami, zajmowałam się takimi rzeczami, którymi się młodzież zajmuje, to znaczy chodziłam do szkoły i chodziłam do organizacji. Organizacja młodzieżowa dała mi bardzo dużo....