Życie w powojennym Hrubieszowie i w Wałbrzychu - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Myśmy byli w Hrubieszowie od września mniej więcej czterdziestego piątego roku do… ja byłam mniej więcej do września czterdziestego szóstego roku. Bo wtedy po Kielcach, po tym razie, wysłali mnie do mojej siostry, która mieszkała w Wałbrzychu, na terenach poniemieckich. A moi rodzice jeszcze zostali tam, gdzieś do następnego lata. I potem myśmy razem pojechali do Łodzi i zostaliśmy w Łodzi już do wyjazdu do Izraela. To był lipiec pięćdziesiąty rok. Znaczy ja byłam trzy lata w Łodzi, tam się uczyłam i wyjechałam. I w Hrubieszowie ja byłam rok, rok szkolny. W Wałbrzychu ja mieszkałam z siostrą i z szwagrem. I oni mieli duże, ładne, poniemieckie mieszkanie. I ja po prostu siedziałam cały dzień, czytałam książki i trochę się uczyłam, bo zamierzałam już wtedy przygotować się do matury, żeby...