Ukrywanie i wydawanie Żydów - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja poznałam kilka rodzin, które zostały uratowane przez Polaków u nas w Hrubieszowie. Znali ich i przechowali ich… Od wejścia do gieta do końca wojny przechowywali rodzinę pięcioosobową. I znam jeszcze jeden taki wypadek i na pewno było takich więcej. Ale to są naprawdę sprawiedliwi wśród… I bardzo często tacy ludzie, jak gdyby na zewnątrz byli zaprzyjaźnieni z Niemcami. I może nawet z premedytacją jakąś, bo w domu trzymali przez cały czas Żydów, strzegli ich i dawali im wszystko co mogli. I ponieważ byli zaprzyjaźnieni z Niemcami… To nie byli folksdojcze i to nie byli żadni ludzie z partii, ale powiedzmy takie koleżeństwo, żeby Niemcy nie przychodzili i nie badali ich domów. Nie znam takich przypadków, ale tylko słyszałam, że Polacy wydawali dużo Żydów....