Policja żydowska - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja mogę tylko dawać moje osobiste oceny. Policjanci żydowscy byli tak jak każdy inny człowiek, który jest pod ciężką opresją. Oni byli policją, bo mieli wykonywać swoje zadanie. Te zadania były bardzo ciężkie, bo co to były za zadania? Zbierać ludzi na Umschlagplatz. Przecież oni wiedzieli, że oni ich wiozą na Umschlagplatz. Z drugiej strony, jak on się zbuntuje, to on pierwszy dostanie kulę. Czy każdy jest zdolny być w takiej sytuacji i wybrać? Mało było takich. A ich zadaniem było przyprowadzić wszystkich, i starych, i ułomnych, i dzieci. I jak nie, to dawać im pejczami. A jak nie, to oni sami zostali zabici. Oni wiedzieli, że oni są odpowiedzialni… Jaki mieli wybór? Bić innych czy zabić siebie? To absolutnie tak stało. Z czasem człowiek staje się stępniały i mniej uczulony. On się broni przed tym i...