Ukrywanie się i śmierć dziadków oraz cioci Guci w hrubieszowskim getcie - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ciocia Gucia razem z dziadkami byli ukryci i oni tam zapalili jakąś lampkę czy coś, buchnął ogień i był pożar. I oczywiście od razu esesmani przyszli tam do tej kryjówki, to było w nocy. Dziadek i babcia zostali zastrzeleni i ciotka też. Ona wprawdzie prawdopodobnie w odległości kilku kroków, może próbowała coś zgasić, w każdym razie oni zostali zastrzeleni przez esesmanów koło tej kryjówki, czy w samej kryjówce, w getcie w Hrubieszowie, w czterdziestym drugim roku. Gdzieś kilka miesięcy po ostatniej akcji. Nie mówiłam wcześniej o pożarze? Więc ja to teraz podaję. Jak powiedziałam wpierw, myśmy byli rozproszeni w różnych kryjówkach. Ale w tym czasie, kiedy ich odkryto, jak oni zostali odkryci, to mój ojciec i moja mama byli już uwolnieni. Co to...