Akcje w hrubieszowskim getcie - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Akcji właściwie nie przeprowadzali Niemcy sami. Niemcy tylko pilnowali albo czuwali nad przebiegiem akcji. Ale akcje przeprowadzała żydowska policja. To znaczy ich zadaniem było, że ludzie mieli się stawić według jakiegoś napisu, tak i tak, tego i tego dnia, w miejsce to i to. Ci, którzy nie stawili się, to policja żydowska chodziła po domach i wyciągała tych, którzy się nie stawili. Po drodze oczywiście również ich uderzali, mieli pejcze. Nie mieli oczywiście broni, ale mieli takie pejcze. To bili. Zabijać to Niemcy zabijali. I ja już naprawdę nie pamiętam czy w gecie myśmy widzieli kogoś więcej niż żydowską policję czy członków Judenratu, czy innych funkcjonariuszy i Niemców. Mnie się zdaje, że nie byli inni, Litwini czy Ukraińcy. Oni byli tylko w obozach. Ale nie jestem pewna. Ja już nie pamiętam. Bo oni to bili i...